verificare greutate colet

Greutatea volumetrică a unui colet: Ce este și cum o calculezi

Antreprenori
Data Publicării:
Data Modificării:

Distribuie articolul


curier care livreaza doua pachete

Oricine a trimis cel puțin odată un colet printr-un serviciu de curierat știe că greutatea acestuia este un detaliu important, în funcție de care se stabilește tariful expedierii. De aceea, mulți expeditori măsoară greutatea coletului după care contactează firma de curierat pentru preluarea acestuia, având deja estimată suma pe care o vor plăti.

Totuși, uneori „socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg” pentru că firma de curierat ia în considerare greutatea volumetrică pentru stabilirea tarifului de expediție. Poate că termenul îți sună destul de complicat și îți e complet necunoscut, iar acest lucru e explicabil, întrucât calculul greutății volumetrice este o practică utilizată îndeosebi în domeniul transporturilor.

Pentru a înțelege mai ușor ce este greutatea volumetrică, dar și cum se face calculul volumetric și care sunt avantajele sale, ți-am pregătit acest material cu toate informațiile necesare.

Ce este greutatea volumetrica a unui colet?

Pentru firmele de curierat nu este importantă doar greutatea efectivă a coletelor, ci și densitatea volumetrică a acestora, în funcție de care se stabilește spațiul necesar pentru transport.

Astfel, greutatea volumetrică este o tehnică utilizată preponderent în domeniul transporturilor și diferitelor tipuri de servicii de curierat sau poștale, prin care se stabilește spațiul pe care îl ocupă un colet, raportat la greutatea sa.

Ulterior, pe baza acestui indicator, se stabilește tariful perceput pentru fiecare colet. Odată achitat acest tarif coletul poate fi urmărit pe tot parcursul livrării, prin intermediul AWB-ului.

Cum se calculează greutatea volumetrica?

curier care livreaza doua pachete
Pentru oricine are cunoștințe minime de matematică, este foarte ușor de înțeles cum se calculează greutatea volumetrică, formula fiind una extrem de simplă. Mai exact, această valoare se obține împărțind volumul coletului cu un factor de conversie volumetrică. Acesta diferă în funcție de soluția de expediere aleasă sau de serviciul de curierat.

În primul rând, trebuie să măsori dimensiunile coletului, mai precis lungimea, lățimea și înălțimea acestuia. Apoi, dimensiunile celor trei coordonate se înmulțesc, obținându-se astfel volumul coletului, conform formulei geometrice învățate la școală.

Volumul se împarte apoi la valoarea factorului de conversie volumetrică. Acesta poate fi de 4.000, 5.000 sau 6.000, în funcție de situațiile menționate mai sus. Rezultatul astfel obținut este greutatea volumetrică a coletului, reprezentând raportul dintre dimensiune și greutate, pe baza factorului de conversie volumetrică folosit de firma de curierat pentru serviciul respectiv.

Cargus - SIgn & Go

Trimite coletul tău ușor și rapid!

Care sunt avantajele utilizării greutății volumetrice?

După ce ai aflat ce înseamnă greutatea volumetrică și cum se stabilește valoarea acesteia, probabil că te întrebi care este rostul acestui calcul și ce avantaje aduce.

Din punctul de vedere al clientului, această tehnică poate avea mai puțină relevanță, însă pentru operatorii din domeniul transportului și serviciilor de curierat este de mare ajutor. În plus, implicațiile benefice se răsfrâng și asupra clienților, dar și asupra mediului înconjurător, după cum vei vedea în cele ce urmează.

Optimizarea tarifelor

După cum am precizat mai devreme, dimensiunea coletului este un alt detaliu important din perspectiva firmei de curierat care trebuie să găsească soluții pentru asigurarea spațiului necesar pe timpul transportului.

Dacă luăm exemplul unui colet voluminos, însă cu o greutate mică, e lesne de înțeles că transportatorul va trebui să-i aloce un spațiu mai mare. Coletul ocupă astfel mai mult loc în raport cu greutatea sa redusă, iar în acest caz, tarifarea se va face ținând cont de greutatea volumetrică.

În cazul în care s-ar lua în considerare doar numărul de kilograme, suma percepută ar fi prea mică și nu ar justifica spațiul generos alocat pentru transport.

De cealaltă parte, în cazul coletelor de dimensiuni mici, dar cu o greutate mare, tarifarea se face în funcție de numărul de kilograme. De această dată, coletul nu ocupă mult spațiu, iar o tarifare bazată pe greutatea volumetrică nu ar fi reflectat costurile reale impuse de un colet cu o greutate mare.

Așadar, firmele de curierat țin cont permanent de raportul greutate volumetrică vs. greutate fizică atunci când stabilesc tarifele pentru coletele expediate.

De bună seamă că în cazul clienților care beneficiază de abonamente pentru servicii de curierat se aplică tarife speciale. Dacă și tu te numeri printre ei, îți poți anunța clienții și partenerii despre aceste avantaje, prin intermediul instrumentelor din kitul digital Cargus. Mai mult de atât, cu ajutorul resurselor puse la dispoziție în acest kit, îți poți crește afacerea prin atragerea de noi clienți și fidelizarea celor deja existenți.

Protejarea mediului

Utilizarea greutăți volumetrice în serviciile de curierat și transport de mărfuri are și un impact pozitiv asupra mediului, prin reducerea poluării.

La prima vedere, n-ar părea să existe vreo legătură între cele două elemente, însă vei înțelege imediat că lucrurile stau altfel. Tarifarea în funcție de greutatea volumetrică îi determină pe expeditori să folosească ambalaje cât mai compacte pentru coletele lor, ceea ce le permite operatorilor să umple eficient paleții de marfă.

Astfel, pentru expedierea unui anumit număr de colete, va fi suficient un singur transport în loc de două sau mai multe, ceea ce înseamnă economie de resurse și mai puține emisii poluante în atmosferă.

De asemenea, utilizarea greutății volumetrice permite și un mai bun management al deșeurilor, prin faptul că se reduce folosirea ambalajelor supradimensionate.

Cum să plătești mai puțin pentru un colet

barbat cu colet in mana langa masina de curierat
Când un colet este taxat pe baza greutății volumetrice, poți avea surpriza neplăcută ca tariful perceput să fie mai mare decât cel estimat de tine, iar astfel de situații apar când folosești un ambalaj neadecvat.

De aceea, întotdeauna, trebuie să ai grijă ca ambalajul să fie cât mai compact, la o dimensiune strict necesară în raport cu greutatea coletului.

E ca atunci când pleci într-o călătorie scurtă și îți iei câteva lucruri într-un rucsac pe care să-l poți căra în spate, în loc să apelezi la geamantanul în care încape un șifonier întreg.

Cu cât ambalajul coletului este mai voluminos, cu atât riști să fii taxat în plus, mai ales dacă acesta este prea ușor în raport cu dimensiunile sale.

De asemenea, ține cont și de limitele de greutate impuse de firma de curierat, pentru că depășirea acestora presupune includerea în alt plan de tarifare.

Cel mai accesibil și totodată cel mai popular serviciu oferit de Cargus pentru toate categoriile de clienți este Serviciul Economic Standard. Prin intermediul său, clienții pot expedia plicuri și colete cu o greutate volumetrică sau gravimetrică de maxim 31 de kilograme. Dimensiunea maximă admisă pentru un colet este de 175 de centimetri, iar suma lungimii lățimii și înălțimii nu trebuie să depășească 240 de centimetri.

Coletele ajung la destinație în maxim 3 zilele lucrătoare de la data preluării, iar serviciul are acoperire în toată țara.

O atenție deosebită o necesită coletele expediate peste hotare, pentru că în acest caz sunt mai multe aspecte de care trebuie să ții cont. În primul rând, trebuie să consulți o listă a obiectelor interzise în coletele internaționale, după care trebuie să te pui la curent cu toate condițiile firmei de curierat în privința greutății, a dimensiunii și a modului de ambalare a coletului.

Pentru expedierile internaționale, Cargus îți pune la dispoziție Serviciul Expres Air Standard, prin care poți trimite colete cu o greutate până în 50 de kilograme și dimensiuni standard (lungime, lățime, înălțime) de cel mult 120x80x80 de centimetri.

Ca ultim sfat pentru a estima prețul expedierii unui colet, îți recomandăm ca după cântărirea acestuia să faci și calculul dimensiunii volumetrice, aplicând formula pe care ți-am arătat-o și factorul de conversie volumetrică folosit de firma de curierat.

Articole similare

Produse resigilate: ce sunt, caracteristici, avantaje și dezavantaje

Personal

Vrei să economisești bani fără să faci compromisuri majore la calitate? Produsele resigilate, fie că vorbim de mașini de spălat resigilate sau telefoane resigilate, sunt o alternativă tot mai populară pentru cei care caută echipamente funcționale la prețuri reduse.  Dar ce înseamnă, de fapt, un produs resigilat? Cum diferă de unul nou și merită investiția? […]

vezi mai mult
Contact
Solicită o ofertă